تغذیه
تحقیق در مورد یافتن ارتباط بین تغذیه و سرطان روده کار دشواری است. نقش بعضی از غذاها در ارتباط با سرطان روده مشخص نشده است. اما نقش بعضی از غذاها در سرطان روده معلوم گردیده است.
مصرف بیش از حد گوشت قرمز و فرآوری شده
بسیاری از مطالعات نشان دادند که مصرف بیش از حد گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش میدهد. تخمین زده میشود که ۱۳% از سرطانهای روده در بریتانیا به دلیل مصرف زیاد گوشت قرمز و فرآوری شده بوده است. گوشت فرآوری شده به هر نوع گوشتی میگویند که از مواد نگه دارنده برای حفظ آنها استفاده شده است و طعم دار شدند همچون گوشتهای کنسرو شده، ناگت مرغ، سوسیس. توصیهها بیان میکنند که افرادی که در روز بیش از ۹۰ گرم گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده مصرف میکنند، باید مقدار آن را به ۴۰ گرم در روز کاهش دهند. بهتر این است که به جای گوشت قرمز از گوشت مرغ یا ماهی استفاده شود.
مصرف کم فیبرها
مصرف کم غذاهای فیبری خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش میدهد. مصرف کم غذاهای فیبری مسئول ۳۰% از سرطانهای روده در بریتانیا است. توصیه میشود برای افزایش مصرف فیبرها به موارد زیر توجه شود:
- مصرف برنج قهوهای، پاستا یا نان
- مصرف پاپ کرن کم کالری به جای چیپس
- مصرف بیشتر میوه و سبزیجات دارای مقادیر زیاد فیبر همچون نخود فرنگی و تمشک

کلسیم
کلسیم از طریق اتصال به اسیدهای صفراوی و کاهش تکثیر و افزایش مرگ سلولی در مخاط کلونی خطر ابتلا به سرطان کلورکتال را کاهش میدهد. در مطالعات دیده شده است که جذب روزانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلی گرم کلسیم شانس ابتلا به سرطان کلورکتال را به بزرگی ۲۲% کاهش میدهد.

ویتامین D
ویتامین D به کمک مکانیسمهای ضدالتهابی شانس ابتلا به سرطان کلورکتال را کاهش میدهد. نقص در جذب ویتامین D خطر ابتلا به بیماریهای رودهای را افزایش میدهد.
ویتامین B
افزایش جذب ویتامین B9 در کاهش خطر ابتلا به سرطان کلورکتال است. از طرف دیگر در افرادی که دچار جهش در ژن p53 هستند و توانایی جذب ویتامین B9 را ندارند، شانس ابتلا به بیماری سرطان کلورکتال افزایش پیدا میکند. به علاوه ویتامین B6 به اندازه ۳۰ تا ۴۰ درصد شانس ابتلا به بیماری سرطان کلورکتال را کاهش میدهد.

دیگر ترکیبات
در مطالعات مختلف خاصیت ضد سرطانی ترکیبات همچون سلیوم، بتا کاروتن، ویتامین A و ویتامین E گزارش شده است.
سبک زندگی
افزایش وزن و چاقی
چاقی یکی از عوامل ایجاد سرطان روده است که ۱۱% از سرطانهای روده در بریتانیا به دلیل چاقی یا افزایش وزن رخ میدهد. چاقی به معنای این است که شاخص وزن بدن یا body mass index) BMI) بالاتر یا مساوی ۳۰ باشد. هنگامی که BMI بین ۲۵ تا ۳۰ باشد فرد دچار اضافه وزن میباشد. شانس ابتلا به سرطان روده در افرادی که چاق هستند بیشتر از افرادی است که دارای BMI سالم هستند. در زنانی که BMI آنها بیش از ۲۹ کیلوگرم بر مترمربع است شانس ابتلا به سرطان کلورکتال ۵/۱ برابر افزایش پیدا میکند. افرادی که BMI بین ۲۳ تا ۹/۲۴ کیلوگرم بر مترمربع، ۲۵-۴/۲۷ کیلوگرم بر مترمربع، ۵/۲۵ تا ۹/۲۹ کیلوگرم بر مترمربع و بیش از ۳۰ کیلوگرم بر مترمربع بودند در مقایسه با افرادی که دارای BMI کمتر از ۲۳ کیلوگرم بر مترمربع بودند به ترتیب شانس ابتلا به سرطان کلورکتال ۱۴%، ۱۹%، ۲۴% و ۴۱% افزایش پیدا میکند.
فعالییت بدنی
به کمک فعالییت بدنی و داشتن تغذیه مناسب رسیدن به تعادل وزنی میسر است. اطلاعات موثقی وجود دارد که نشان میدهد که افرادی که دارای فعالییت بدنی هستند، شانس کمتری را برای ابتلا به سرطان روده دارند. گزارش شده است که افرادی که دارای فعالییت فیزیکی هستند شانس ابتلا به سرطان کلورکتال به میزان ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش پیدا میکند. تصور میشود که فعالییت بدنی میزان انسولین و التهاب بدن را کاهش میدهد.

سیگار کشیدن
سیگار کشیدن مسئول ۷% از سرطانهای روده است. افزایش خطر ابتلا به سرطان رابطه مستقیمی با تعداد نخهای مصرفی سیگار در روز دارد.
الکل
مصرف الکل خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش میدهد. تقریبا ۶% از سرطانهای رودهای که در بریتانیا رخ میدهد به علت مصرف الکل است. در افرادی که دارای مصرف سنگین الکل هستند خطر ابتلا به سرطان کلورکتال افزایش پیدا میکند. در افرادی که بیش از دو لیوان الکل مصرف میکنند شانس ابتلا به سرطان کلورکتال دو برابر میشود. کاهش میزان ویتامین B9 و القای نامناسب متیله شدن DNA دو مکانیسم ممکن هستند که برای افزایش خطر ابتلا به سرطان کلورکتال توسط الکل پیشنهاد شده است.

سن
سرطان روده در افراد مسن شایعتر است. بیش از ۴۰% از سرطانهای روده در بریتانیا در افراد ۷۵ سال یا بیشتر تشخیص داده شده است.
ژنتیک
زمینه فامیلی
شانس ابتلا به سرطان روده در افرادی که دارای فامیل درجه یکی (والدین، خواهر یا برادر، فرزند) هستند که دچار سرطان روده شده است نسبت به افراد دیگر بیشتر است. شانس ابتلا در صورتی که بیش از یک نفر از فامیل دچار سرطان روده شده باشد بیشتر است. از طرف دیگر فردی از افراد فامیل در سنین جوانتر (زیر ۴۵ سال) دچار سرطان روده شده باشد،شانس خطر ابتلا به سرطان روده برای افراد فامیل بیشتر از دیگر افراد است. در صورت وجود زمینه فامیلی با پزشک خود مشورت کنید.
وضعیت وراثتی خاص
یک سری بیماریها یا سندرمهای وراثتی نادر در ارتباط با تغییر در یک ژن خاص شناخته شدند که داشتن فامیلی با این بیماریها شانس ابتال به سرطان روده را افزایش میدهد. بیماری Familial Adenomatous Polyposis (FAP) یکی از این نوع بیماریها است که مسئول کمتر از ۱% از سرطانهای روده است. اگر بیماری FAP درمان نشود، فرد در سن ۴۰ سالگی به احتمال زیاد دچار سرطان روده میشود. توصیه میشود که در سن ۲۰ سالگی در افرادی که دچار FAP شدند عمل جراحی انجام شود. معمولا جراح قسمت کلون را برای جلوگیری از بروز سرطان روده جراحی میکند. سندرم Lynch یا Hereditary non polyposis colon cancer )HNPCC) دیگر بیماری این دسته است که افرادی که دارای نقص ژنی خاص هستند، دارای شانس خطر ابتلا به سرطان روده و دیگر سرطانها را دارند.
بیماری Crohn و Ulcerative Colitis
بیماری Crohn و Ulcerative Colitis بیماریهای مزمن روده هستند که به دلیل التهاب روده رخ میدهند. ابتلا به هرکدام از بیماریها خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش میدهد.
داشتن سابقه سرطان
افرادی که ساقه ابتلا به سرطان روده را داشتند، دارای شانس بیشتری برای دچار شدن به سرطان روده هستند. همچنین افرادی که سابقه ابتلا به نوع دیگر سرطان بودند نیز دارای شانس زیاد برای ابتلا به سرطان روده هستند. عواملی که احتمال دارد شانس خطر ابتلا را افزایش دهند، تغییرات ژنتیکی و داروهایی هستند که برای درمان سرطان اول مورد استفاده قرار گرفتند.
ژنهای خاص
تغییرات ژنتیکی خاص و تغییر در ژن خاص شانس ابتلا به سرطان روده را افزایش میدهد. جهش وتغییرات ژنتیکی از جمله جهش نقطهای، بازآرایی و متیله شدن جزایر CpG در ژنهای MLH1، MSH2، MSH6، PMS2 و EPCAM در ارتباط با سندرم Lynch هستند. تشکیل پلیپهای رودهای به واسطهی تغییرات ژنتیکی همچون بازآرایی و جهش نقطهای در ژنهای SMAD4، GREM1، MUTYH و POLE افزایش پیدا میکند. تستهای ژنتیکی برای شناسایی تغییرات ژنتیکی و بررسی شانس خطر در افراد به تصمیمات درمانی کمک میکند.

وضعیت پزشکی
دیابت
هنگامی که پانکراس به اندازه کافی هورمون انسولین ترشح نکند، فرد دچار دیابت میشود. افرادی که دچار دیابت هستند، شانس بیشتری برای دچار شدن به سرطان روده را دارند.
سنگ صفراوی
خطر ابتلا به سرطان مقعد در افرادی که دارای سنگ صفراوی هستند نسبت به دیگر افراد بیشتر است. به علاوه در افرادی که سنگ صفراوی دارند خطر داشتن پلیپهای کلون دو برابر افزایش پیدا میکند.
Acromegaly
افرادی که دچار آکرومگالی هستند، بیشتر دچار سرطان روده میشوند. آکرومگالی وضعیتی است که غدهی هیپوفیز به مقدار بیشتری هورمونهای رشد تولید میکند که منجر به رشد بیش از اندازه استخوانها به ویژه استخوانهای صورت میشود.
پلیپهای خوش خیم در روده
تشکیل تودههایی در روده به اسم پلیپ (polyp) یا آدنوما (adenoma) تومورهای سرطانی نیستند. اما این تودهها این قابلیت را دارند که در دراز مدت به سمت سرطانی شدن پیش بروند. افزایش خطر ابتلا به سرطان روده با تعداد و اندازه این تودهها رابطه معناداری دارد. تودههای آدنومایی، تودههای شایعتری نسبت به پلیپها هستند. حدود یک سوم از افراد دنیا حداقل یک پلیپ در سن ۶۰ سالگی دارند.

محیط
پرتوها
حدود ۲% از سرطانهای روده به دلیل در معرض قرار گرفتن جلو پرتوها بوده است. بعضی از این موارد به دلیل پرتو درمانی و باقی افراد به دلیل عکس برداری با پرتو X و CT scan بوده است.
عفونتها
دادههایی وجود دارد که از ارتباط سرطان روده با عفونت ناشی از هلیکوباکتر پیلوری خبر میدهند. این باکتری باعث زخمهای معدوی میشود.
داروها
از داروهایی که تاثیر مثبت بر روی کولیتها و پلیپهای رودهای داشتند میتوان به آسپیرین (Aspirin)، سلوکوکسیب (Celecoxib) و سولینداک (Sulindac) اشاره کرد.

تاریخ آخرین به روز رسانی: ۴ خرداد ۱۳۹۹
منابع:
Bowel Cancer. Available from HERE
Ross A, Rusnak C, Weinerman B, Kuechler P, Hayashi A, MacLachlan G, et al. Recurrence and survival after surgical management of rectal cancer. American journal of surgery. 1999 May;177(5):392–۵.