صلح با سرطان روده
کنار آمدن با بیماری سرطان کار سخت و دشواری است. اما کمکها و حمایتها برای مقابله با بیماری سرطان روده وجود دارد.
احساسات
هنگامی فرد پی میبرد که دچار بیماری سرطان شده است، احساسات متفاوتی را تجربه میکند. احساستی همچون:
- شوکه شدن
- ناراحت شدن
- ترس
- گیجی
- عصبانیت
- گناه
ممکن است که فرد دچار همه یا بعضی از احساسات بالا شود. واکنش افراد در پاسخ به این واقعیت متفاوت است.
یاری
فردی که دارای اطلاعات کافی در زمینه سرطان است، ممکن است که قادر به کنار آمدن با واقعیت بیماری سرطان باشد. هرچند که جمع آوری اطلاعات در زمینه سرطان برای فردی که تازه پی برده است که دچار بیماری سرطان شده است سخت و دشوار است. برای اطلاع از وضعیت سرطان خود و راههای درمانی، قبل از ملاقات با پزشک لیستی از سوالات تهیه کنید و در ملاقات با پزشک فردی را همراه خود داشته باشید که سوالات را یادآوری کند. یادگیری و درک اطلاعات مربوط به سرطان نیاز به زمان دارد. پس در این زمینه پویا و صبور باشید.
مشورت
مشورت و صحبت با دوستان و فامیل در زمینه سرطان باعث دلگرمی و حمایت میشود. گفت و گو در زمینه سرطان برای بعضی از افراد دشوار است و به علت ترس و شرم از ایجاد محیط گفت و گو سر باز میزنند. اما صحبت کردن با افراد در این زمینه به افزایش اعتماد و تقویت روحیه کمک میکند. هرچند که برای بعضی افراد صحبت کردن با غریبه راحتتر است. از این رو داشتن جلسات با یک روان شناس میتواند به این افراد کمک شایانی کند. شرکت در گروههای افراد درگیر سرطان نیز راه حل موجود برای همه افراد است.
مشکلات بدنی
سرطان روده و راه حلهای درمانی آن ممکن است که باعث مشکلات بدنی در فرد شود که کنار آمدن با آن مشکلات برای فرد کار سختی است.

زندگی جنسی
بیشتر افرادی که دچار سرطان روده میشوند، زندگی جنسی آنها تغییر پیدا نمیکند. هرچند که برای بهبود عوارض حاصل از جراحی و داروها نیاز به زمان است.
اثراتی که در اینجا ذکر میشود، لزوما برای همهی افراد صدق نمیکند و یا به صورت موقت در فرد دیده میشود. هرچند که پزشکان و پرستاران در مورد مشکلات جنسی حاصل از سرطان روده و درمانها با فرد بیمار صحبت میکنند، اما اگر فرد این مشکلات را با آنها در میان بگذارد بهتر است.
تاثیرات سرطان روده بر زندگی جنسی
تحقیقات انجام شده خبر از تاثیر سرطان روده بر زندگی جنسی افراد میدهند. فرد نباید ۶ هفته پس از بیشتر جراحیها سکس داشته باشد که این مشکل برای افرادی که شیمی درمانی و پرتودرمانی شدند وجود ندارد و فرد میتواند سکس داشته باشد. هرچند که بیشتر افراد در طول درمان تمایلی به داشتن رابطه جنسی ندارند که این احساس یک احساس طبیعی است. از طرف دیگر سرطان روده و درمانهای ناشی از آن بر روی باروری افراد تاثیر میگذارند که معولا پزشکان در این زمینه اطلاعات کافی را به بیمار منتقل میکنند. در مردان عوارضی همچون عدم نعوظ و ارگاسم دیده میشود و در زنان مشکلاتی همچون تنگی و سوزش واژن بروز پیدا میکند.

تغذیه
سرطان روده میتواند بر روی عادات تغذیهای فرد تاثیر گذار باشد.
تغییرات روده
مشکلات گوارشی همچون هضم غذا پس از درمان سرطان روده در افراد دیده شده است. بعضی از مواد غذایی همچون میوهها و سبزیجات باعث میشوند که فرد دچار مشکل شود و بیشتر به توالت مراجعه کند. هرچند که مواد دیگر نیز میتوانند باعث دردسر فرد شوند:
- پیاز و کاهو
- نوشابههای گازدار
- غذاهای پر چرب
تغذیه پس از جراحی
با گذشت زمان وضعیت تغذیهای فرد پس از جراحی به حالت طبیعی بر میگردد. اما نیاز است که فرد شش هفته پس از جراحی از خوردن غذاهایی با فیبر زیاد خودداری کند.
افرادی که تحت عمل جراحی روده بزرگ قرار داشتند، به علت آن که روده بزرگ وظیفه جذب آب مدفوع را دارد، دارای مدفوع آبکی هستند یا دچار اسهال میشوند. بهتر است که فرد این وضعیت را به پزشک خود درمیان بگذارد تا راه حلهایی برای آن طراحی شود.
راه حل
- مصرف غذاهای پرکالری و پروتئینی همچون گوشت، ماهی و تخم مرغ
- افزایش وعدههای غذایی
- نوشیدن زیاد آب: ۵/۱ تا ۲ لیتر در روز
- اندازه لقمه کوچک باشد
- شروع با غذاهای سبک: پاستا سفید و نان، ذرت، سبزیجات پخته شده
تغذیه پس از پرتودرمانی
پرتودرمانی معمولا باعث اسهال میشود که نیاز به زمان برای بهبود دارد. اگر پس از چهار تا شش هفته پس از پرتودرمانی علائم اسهال بهبود پیدا نکرد، موضوع را با پزشک درمیان بگذارید.
تغذیه پس از شیمی درمانی
متحصص تغذیه میتواند برای مشکلات تغذیهای افرادی که تحت شیمی درمانی قرار گرفتند راه حلهای خوبی ارائه کند.

تغییر در عادات گوارشی پس از درمان سرطان روده
پس از آن که سرطان روده فرد درمان شد، فرد دچار تغییر در عادات گوارشی از جمله تغییر در وضعیت دفع و یبوست میشود که ممکن است که به مرور زمان بهبود پیدا کنند. اما این احتمال وجود دارد که عوارض مدت طولانی با فرد همراه باشد. عوارض گوارشی به نوع عمل جراحی، بخش جراحی شده و درمانهای صورت گرفته بستگی دارد. عوارض میتواند شامل موارد زیر باشد:
- افزایش نیاز به دفع مدفوع
- تغییر در شکل مدفوع
- نفخ
- عدم کنترل دفع مدفوع
- زخم پوستی اطراف مقعد
عمل دفع به شکلی است که مواد هضم نشده به بخش کلون میرسند و کلون با جذب آب باعث تغلیظ مدفوع میشود. در صورتی کلون فرد جراحی شود، امکان دارد که وضعیت دفع فرد و میزان مراجعه به توالت تغییر پیدا کند که با گذشت زمان انتظار میرود بهتر شود. مقعد بخشی است که مدفوع در آن تجمع پیدا میکند. افرادی که تحت عمل جراحی مقعد قرار گرفتند، دچار مشکلات در دفع میشوند که ممکن است تا یک سال بعد از عمل ادامه داشته باشد. شیمی درمانی باعث اسهال و پرتودرمانی باعث التهاب روده، خونریزی و تغییر شکل مدفوع میشوند

زندگی در سایه سرطان پیشرفته روده
آگاهی در زمینه این که برای سرطان پیشرفته روده امکان درمان کامل وجود ندارد، باعث بروز استرس در فرد میشود. راههای زیادی وجود دارد که به فرد و فامیل او در زمینه کنار آمدن با وضعیت فوق کمک میکند.
گفت و گو با دوستان و فامیل در زمینه سرطان پیشرفته روده باعث دلگرمی و افزایش روحیه فرد میشود. هرچند که برای بعضی افراد صحبت کردن با غریبه راحتتر است. از این رو داشتن جلسات با یک روان شناس میتواند به این افراد کمک شایانی کند. شرکت در گروههای افراد درگیر سرطان نیز راه حل موجود برای همه افراد است.

بهبود عوارض ناشی از سرطان پیشرفته روده
سرطان پیشرفته روده و درمانهایی که برای بهبود عوارض ناشی از استفاده میشوند دارای عوارضی در بدن هستند که نیاز است در صورت بروز آنها را با پزشک در میان گذاشت. توصیه میشود برای بهبود آن علائم موارد زیر درنظر گرفته شود:
کاهش اشتها
کاهش اشتها منجر به کاهش وزن میشود که برای بهبود آن نیاز است کارهای زیر انجام شود:
- افزایش وعدههای غذایی
- مشورت با پزشک برای مصرف نوشیدنیهایی با کالری زیاد
- هر زمان تمایل به خوردن احساس شد، مواد غذایی مصرف شود
- نوشیدن مقادیر زیاد آب
- قبل از وعده غذایی نوشیدنی زیاد مصرف نشود
- مصرف غذاهایی با کالری زیاد
ضعف و خستگی
خستگی یکی از شایعترین علائم سرطان پیشرفته روده است که استراحت، ورزش و خواب به بهبود آن کمک میکنند. دراز کشیدن و استراحت مرتب در زمانها مختلف در روز، ورزش ملایم و پیاده روی کارهای است که نیاز است انجام شود.
تورم شکمی
سرطان روده در صورتی که کبد را درگیر کند باعث تورم شکمی میشود که باعث تشکیل مایعی به اسم آسیست (ascites) میشود که منجر به نفخ میشود.
مشکلات گوارشی
مشکلات گوارشی از جمله اسهال و یبوست میتواند به دلیل سرطان یا داروهای درمان آن رخ دهد.
مشکلات خواب
دلایل مختلفی از جمله درگیری ذهنی و عصبانیت میتوانند باعث اختلال در خوابیدن شوند. مصرف شیر گرم قبل از خواب، دوش گرم در شب، ماساژ بدن و ورزش در طول روز به بهتر خوابیدن کمک میکند.
مسدود شدن روده
مسدود شدن رودن منجر به نفخ، حالت تهوع، احساس ضعف و درد میشود.

آخرین به روز رسانی: ۶ خرداد ۹۹
منابع:
Bowel Cancer. Available from HERE