نشانههای ممکن برای سرطان روده
نشانههای سرطان روده که در مردان و زنان مشاهده شده است، شامل موارد زیر است:
- خونریزی در مقعد یا مشاهده خون در مدفوع
- تغییرات در عادات روده همچون افزایش یا کاهش مقدار مدفوع، یبوست
- مشاهده یک غده در مقعد یا ناحیهی شکمی توسط پزشک
- مشکل در دفع مدفوع
- از دست دادن وزن
- درد در ناحیهی شکمی یا مقعدی
- خستگی زود هنگام یا مشکل در تنفس به علت کم خونی
بعضی اوقات سرطان منجر به انسداد دفع مدفوع میشود که به این نوع عارضه انسداد روده گفته میشود و شامل علائم زیر است:
- گرفتگی و درد ناحیهی شکمی
- احساس نفخ
- یبوست و عدم توانایی دفع مدفوع
- مریض بودن
انسداد روده یک عارضه خطرناک است که در صورت داشتن علائم باید سریعا به پزشک مراجعه شود.
خون در مدفوع
وجود خون در مدفوع میتواند از علائم سرطان روده باشد. هرچند که بیماریهای دیگر نیز میتوانند باعث این عارضه شوند. در بیشتر اوقات مشاهده خون روشن و تازه در مدفوع به علت پارگی رگهای موجود در مقعد (piles یا haemorrhoids) است. رگهای piles رگهای متورمی هستند که بسیار شکننده و حساس هستند و با عبور مدفوع از مقعد با پارگی آنها، خون وارد مدفوع میشود. خون بخشهای بالاتر روده تیره رنگ است و هنگامی که در مدفوع باشد، رنگ مدفوع را تیره میکند. این نوع نشانهها میتوانند خبر از وجود سرطان در نواحی بالاتر روده یا خونریزی معده باشند. در صورت دیده شدن علائم مذکور نیاز است که به پزشک مراجعه شود.

علائم سرطان پیشرفته روده
علائم کلی سرطان پیشرفته روده، احساس خستگی، کمبود انرژی، کاهش اشتها هستند. درد در سمت راست شکم، احساس ضعف، کاهش اشتها و کاهش وزن، تورم شکمی، زرد شدن پوست و خارش پوست از علائم پخش شدن سرطان روده به کبد است. از علائمی که نشان میدهد سرطان روده، ریه را درگیر کرده است میتوان به سرفه مکرر، تنگی نفس، عفونت ریه، سرفه همراه با خون و تشکیل مایع بین قفسه سینه و ریه اشاره کرد. درد ناحیهی استخوانها و ضعیف شدن استخوانها از علائمی است که سرطان روده به استخوانها سرایت پیدا کردند.

تشخیص سرطان روده
به کمک آزمایشهای زیر نوع سرطان روده، محل تشکیل سرطان، اندازه تومور و پخش شدن سرطان در بدن شناسایی میشود.
آزمایش CT Scan
آزمایش Computed Tomography (CT) Scan، آزمایشی است که از پرتو X و یک رایانه برای تهیهی عکس با جزئیات قوی از داخل بدن استفاده میکند. کامپیوتر عکسهای مختلف را که زاویههای متعددی گرفته شده کنار هم میگذارد تا یک عکس با جزئیات کافی تشکیل شود. به کمک آزمایش CT Scan اندازه تومور و پخش شدن تومور در بدن شناسایی میشود.
آزمایش CT Scan بین یک تا یک ساعت و نیم براساس این که از چه قسمتی از بدن عکس تهیه میشود طول میکشد. برای بررسی وجود تومور در روده و پخش شدن آن در بدن، آزمایش CT Scan نواحی سینه، شکم و لگن را مورد بررسی قرار میدهد. نیاز است که دو ساعت قبل از آزمایش غذا و نوشیدنی سرو نشود. در صورتی که این امکان وجود ندارد، نیاز است که موضوع به پزشک اطلاع داده شود. از طرف دیگر فرد هنگام آزمایش باید اشیا زینتی و فلزی خود را از تن خارج کند. همچنین امکان دارد که برای آزمایش مایع تزریقی که حاوی محتویات contrast medium است به فرد تزریق شود که این محتویات میزان شفافیت عکسها را افزایش میدهند. قبل از تجویز contrast medium پزشک آزمایش خون فرد را مورد بررسی قرار میدهد. نتایج حاصل از CT scan بین یک تا دوهفته طول میکشد.
آزمایش CT Scan یک آزمایش ایمنی است که برای بیشتر افراد تجویز میشود. اما دارای یکسری عوارض جانبی است. بعضی از افراد به contrast medium حساسیت دارند که علائمی همچون ضعف، عرق کردن و مشکل در تنفس در فرد بروز پیدا میکنند. همچنین در صورت تزریق contrast medium امکان درد و سوزش در ناحیه تزریق شده ایجاد شود. عارضهای دیگری که contrast medium میتواند ایجاد کند، مشکلات کلیوی محدود است. از طرف دیگر در معرض قرار گرفتن جلوی پرتو X این امکان را فراهم میکند که در آینده فرد دچار سرطان شود. همچنین زنان باردار باید فقط در شرایط اضطراری آزمایش را انجام دهند.

آزمایش PET-CT Scan
آزمایش PET-CT Scan، آزمایشی است که آزمایشهای CT Scan و PET Scan را با همدیگر ترکیب کرده است که باعث میشود اطلاعات بیشتری در مورد سرطان در اختیار متخصصین قرار بگیرد. این آزمایش از ترکیب عکس تهیه شده از زوایههای مختلف بدن که مزیت CT Scanاست و شناسایی مناطقی که در بدن بیشتر فعال هستند که مزیت PET Scan است، پخش شدن سرطان در بدن را با دقت مناسبی تعیین میکند.
آزمایش PET-CT Scan نیاز به نیم ساعت تا یک ساعت زمان است و فرد باید تا ساعت قبل آزمایش غذا مصرف نکند. در صورتی که این امکان وجود ندارد، نیاز است که موضوع را به پزشک اطلاع دهید. همچنین توصیه میشود که ۲۴ ساعت قبل آزمایش فرد فعالییت بدنی نداشته باشد. از طرف دیگر فرد هنگام آزمایش باید اشیا زینتی و فلزی خود را از تن خارج کند. به علاوه یک ساعت قبل آزمایش مایعی به فرد به اسم radiotracerتزریق میشود که نیاز است فرد پس از تزریق تحرک نداشته باشد. نتایج حاصل از آزمایش PET-CT Scan بین یک تا دوهفته طول میکشد.
آزمایش PET-CT Scan یک آزمایش ایمنی است که برای بیشتر افراد تجویز میشود. اما دارای یکسری عوارض جانبی است. زنان باردار باید فقط در شرایط اضطراری آزمایش را انجام دهند. همچنین زنانی که به بچه شیر میدهند نیاز است که به پزشک خود اطلاع دهند. از طرف دیگر در معرض قرار گرفتن جلوی پرتو X این امکان را فراهم میکند که در آینده فرد دچار سرطان شود. به علاوه بعضی افراد به radiotracer حساسیت نشان میدهند.
آزمایش MRI
آزمایش Magnetic Resonance Imaging (MRI)، آزمایشی است که از امواج مغناطیسی و رادیویی برای تهیه عکس عرضی از بدن استفاده میکند. عکس از زوایای مختلف بدن تهیه میشود که شفافیت عکس در بافتهای نرم بیشتر است. برای آزمایش MRI نیاز است که فرد هنگام آزمایش اشیا زینتی و فلزی خود را از تن خارج کند. برای افزایش شفافیت عکس نهایی امکان دارد به فرد contrast medium تزریق شود. آزمایش نیاز به چند دقیقه زمان برای انجام دارد و زمان آماده شدن نتایج آزمایش شاید یک هفته طول بکشد.
آزمایش MRI یک آزمایش ایمنی است که برای بیشتر افراد تجویز میشود. اما دارای یکسری عوارض جانبی است. بعضی از افراد به contrast medium حساسیت دارند. همچنین در صورت تزریق contrast medium امکان درد و سوزش در ناحیه تزریق شده وجود دارد.

آزمایش Ultrasound Scan مقعدی
آزمایش Ultrasound Scan یا Trans Rectal Ultrasound و یا Endorectal Ultrasound، آزمایشی است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای مشاهده و تهیه عکس بخش مقعد فرد استفاده میکند. این آزمایش برای افرادی که امکان دارد تومور در بخش مقعد تشکیل شده باشد تجویز میشود. آزمایش اندازه تومور و محل تشکیل تومور را مشخص میکند.
آزمایش Ultrasound Scan شکمی
آزمایش Ultrasound Scan، آزمایشی است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای مشاهده و تهیه عکس از بخشهای مختلف بدن استفاده میکند. آزمایش Ultrasound Scan شکمی اطلاعاتی را در زمینه وجود تومور در ناحیه شکمی و پخش شدن تومور در اختیار متخصصین قرار میدهد.
آزمایشهای تشخیصی
به کمک آزمایشهای زیر دلایل بروز علائم خاص در روده یا علائم ناشی از ناراحتیهای گوارشی شناسایی میشود.

بررسی فیزیکی مقعد
پزشک در طی این بررسی، ناحیهی مقعدی را به کمک انگشتان خود بررسی میکند که به کمک آن علت علائم مشخص شود.
آزمایش Flexible Sigmoidoscopy
آزمایش Flexible Sigmoidoscopy یا Bowel Scope و یا Flexi Sig آزمایشی است که بخشهای روده بزرگ را مورد بررسی قرار میدهد. متخصص به کمک یک لوله انعطاف پذیر به اسم colonoscope که دارای یک چراغ کوچک و یک دوربین است بخشهای مختلف روده بزرگ را بررسی میکند. به کمک این آزمایش اطلاعاتی در مورد علت علائم و وجود تومور در روده بزرگ فراهم میشود. تفاوتی که flexible sigmoidoscopy با colonoscopy دارد این است که آزمایش flexible sigmoidoscopy فقط نواحی مقعدی و بخش انتهایی روده را بررسی میکند. اما colonoscopyهمهی بخشهای روده را بررسی میکند.
آزمایش کلونوسکوپی (Colonoscopy)
آزمایش کلونوسکوپی آزمایشی است که به بررسی بخش داخلی روده بزرگ میپردازد. . متخصص به کمک یک لوله انعطاف پذیر به اسم colonoscopeکه دارای یک چراغ کوچک و یک دوربین است بخشهای مختلف روده بزرگ را بررسی میکند. به کمک این آزمایش اطلاعاتی در مورد علت علائم و وجود تومور در روده بزرگ فراهم میشود.

آزمایش CT Colonography
آزمایش Computed Tomography (CT) Colonography آزمایشی است که به کمک CT Scan بخشهای مختلف روده بزرگ از جمله کلون و مقعد را مورد بررسی قرار میدهد.
آزمایش خون
آزمایش خون میتواند موارد زیر را بررسی کند:
- بررسی وضعیت سلامت بدن از جمله کلیه و کبد
- بررسی تعداد سلولهای خونی
- تشخیص سرطان
آزمایش خون دارای انواع مختلف است:
- شمارش کل سلول خون یا full blood count (FBS)
این آزمایش همهی سلولهای خونی از جمله گلبول قرمز، گلبول سفید و پلاکتها را شمارش میکند
- آزمایش عملکرد کبد یا liver function tests (LFTs)
این آزمایش عملکرد کبد را از طریق بررسی آنزیمها و پروتئینهای کبدی میسنجد. به علاوه این آزمایش میزان بیلی روبین و آلبومین در خون را نیز بررسی میکند.
- آزمایش اوره و الکترولیتها
این آزمایش وضعیت کلیههای مورد ارزیابی قرار میدهد. اوره متشکل از ترکیبات شیمیایی اضافی همچون پروتئینهای هضم شده است. کلیه اوره را از طریق ادرار از بدن خارج میکند.
- مارکرهای توموری
مارکرهای توموری ترکیباتی هستند که امکان دارد که در طی سرطان افزایش پیدا کنند. از ماکرهای توموری که در سرطان روده مورد توجه قرار میگیرد carcinoembryonic antigen (CEA) است.

آزمایش سلولهای سرطانی روده (Tests on bowel cancer cell)
به کمک این آزمایشها نوع سرطان و تغییرات ژنتیکی حاصل در سلولهای سرطانی شناسایی میشود. ژنها پیغامهایی را رمز میکنند که سلول براساس آنها عمل میکنند. در سلولهای سرطانی ژنها دچار جهش (mutation) میشوند. آزمایشهایی وجود دارد که این تغییرات را شناسایی میکند که آزمایشهای زیر از این دسته هستند:
- آزمایش ژنهای RAS
جهش در ژنهای RAS میتواند منجر به سرطان یا پخش شدن آن در بدن شود. داروهای هدفمند ستوکسیمب و پانیتومومب، داروهایی هستند که زمانی تجویز میشوند که در سلولهای سرطانی فاقد جهش در ژنهای RAS باشند.
- آزمایش ژنهای BRAF
تغییر در ژن BRAF منجر به تولید پروتئین غیرعادی BRAF میشود که سلول را به سمت سرطانی شدن سوق میدهد. جهش در ژنهای BRAF باعث میشود که فرد به پاسخهای درمانی به صورت مناسب پاسخ ندهد.
- ناپایداری ماهوارهای (microsatellite instability)
بعضی از سلولهای سرطانی روده دارای تغییرات DNAای به اسم ناپایداری ماهوارهای هستند. ماهوارهها توالیهای پرتکرار کوتاه DNAای هستند که امکان تغییر در این توالیها وجود دارد. تغییر در طول این توالیها ناپایداری ماهوارهای نامیده میشود. تعییرات ماهوارهای در عملکرد سلول اختلال ایجاد میکند و زمینه لازم برای سرطانی شدن سلول را فراهم میکند.
روش | مکانیسم/کاربرد |
Guaiac Test | بررسی خون موجود در مدفوع از طریق تشخیص آنزیم پراکسیداز |
Feces Immunohistochemical | استفاده از مونوکلونال یا پلی کلونال آنتی بادی برای شناسایی آلبومین و هموگلوبین |
DNA Analysis in fecal residues | استفاده از روشهای وابسته به PCR برای شناسایی جهش در ژنهای KRAS، ACP، P53 |
Rectal Examination | بررسیهای فیزیکی برای تشخیص علائم |
Flexible Sigmoidoscopy | به کمک endoscopy لایهی مخاطی روده بزرگ و مخرج بررسی میشود |
Colonoscopy | تشخیص پلیپها |
Endoscopic capsule | یک دوربین کوچک برای بررسی پاتولوژی روده |
Barium enema | تهیه عکس به کمک دستگاه X-ray |
CT scan | تهیه عکس از نمونههای بافت |
Virtual colonoscopy | تهیهی عکسهای دو و سه بعدی از روده |
Magnetic resonance | بررسی بدخیمی شدن تومور |
Endorectal ultrasound | تهیه عکس از لایههای مختلف روده |
PET scan | تهیه عکس برای بررسی مرحله تومور و وضعیت گرههای لنفاوی |
آخرین به روز رسانی: ۶ خرداد ۹۹
منابع
Granados-romero JJ, Valderrama-treviño AI, Contreras-flores EH, Barrera-mera B, Enríquez MH, Uriarte-ruíz K, et al. Colorectal cancer : a review. 2017;5(11):4667–۷۶.